Het proeven van nieuwe vruchten is een van de leukste onderdelen van een reis naar Zuidoost-Azië.

In de twee jaar dat ik in Maleisië heb gewoond stuitte ik op tientallen soorten fruit waar ik in de Verenigde Staten nooit van had gehoord, laat staan geproefd. De meest opmerkelijk zijn de ‘doerian’ – de zogeheten koning van het fruit die zo’n sterke geur heeft dat hij is verboden in hotels – en ‘ramboetan’ het antwoord van de natuur op de kooshbal.

Er gaat niks boven de eerste hap van een van deze tropische vruchten en het wordt dan ook gelijk duidelijk waarom ze zo geliefd zijn in de hele regio.

Dit zijn 14 soorten fruit uit Zuidoost-Azië waar de gemiddelde Europeaan of Amerikaan waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord.


En typisch Zuidoost-Aziatische vrucht is de ‘doerian’. Maleisiërs noemen het de ‘koning van de vruchten’ en het is de trots van de natie.

Foto: Flickr Creative Commons/Zhao

Bron: Business Insider


De "doerian" heeft een ongelooflijk scherpe smaak en geur en veel mensen kunnen er niet tegen. De onlangs overleden chef en tv-kok Anthony Bourdain zei ooit eens over de doerian dat "je adem zal ruiken alsof je hebt getongzoend met je overleden oma." In veel Maleisische hotels is het fruit verboden.

Foto: fra-NCIS/Flickr

Source: Business Insider


Als we het hebben over verboden vruchten: de "mangistan" is een andere populaire.

Foto: Flickr Creative Commons/Yun Huang Yong

Het heeft een stevige paarse schil en zacht en sappig vruchtvlees van binnen. Het stinkt niet zo als de "doerian", maar is in veel gebouwen toch verboden omdat de schil afgeeft.

Foto: Flickr Creative Commons/Simon Law

De "ramboetan" zit helemaal onder de borstelharen en lijkt daardoor van een andere planeet te komen.

Foto: Mark Abadi/Business Insider

Bron: Mother Nature Network


"Ramboetan" komt van het Maleisische woord voor 'haar'. Van binnen zit een prettig zoet stuk fruit dat wel wat weg heeft van een rode druif.

Foto: Mark Abadi/Business Insider

Source: Mother Nature Network


"Salak" wordt wel eens slangenfruit genoemd vanwege de schubben aan de buitenkant.

Foto: Sean Gallup/Getty Images

Bron: Smithsonian


Het vruchtvlees is veel droger dan van andere soorten fruit. Het smaakt zoet en een beetje zuur, net als citrusvruchten.

Foto: Mark Abadi/Business Insider

Bron: Smithsonian


De "pitahaya" of "drakenvrucht" valt op vanwege zijn psychedelische uiterlijk. De structuur lijkt erg op die van een kiwi en hij smaakt mild zoet. De roze versie wordt vaak gebruikt om smoothies en andere drankjes kleur te geven.

Foto: Wikimedia Commons/Roei Tabak

Bron: Natural Food Series


"Langsat" is een andere populaire vrucht in Maleisië.

Foto: Mark Abadi/Business Insider

Bron: Purdue


Als je de dunne schil afpelt dan stuit je op een doorzichtige en sappige bol met een zoete en zure smaak.

Foto: Mark Abadi/Business Insider

Bron: Purdue


"Jackfruit" of "nangka" ziet er op afstand uit als een "doerian", maar is veel groter. En hij heeft ook niet zo'n rotte geur.

Foto: Mark Abadi/Business Insider

Bron: Epicurious


Binnen in zitten tientallen dikke peulen die soms worden gebruikt als vleesvervanger bij het koken. De smaak ligt ergens tussen een banaan en een ananas in.

Foto: Flickr Creative Commons/Will Power

Bron: Epicurious


Een andere gigantische vrucht uit Maleisië is de "tjampedak" of "cempedak". De peulen zijn veel moeilijker te bereiken dan die van een "jackfruit".

Foto: Mark Abadi/Business Insider

Bron: Migrationology


Het vruchtvlees is ook papperiger dan dat van "jackfruit", hoewel het er ongeveer hetzelfde uitziet.

Foto: Mark Abadi/Business Insider

Bron: Migrationology


De "pulasan" of "kapoelasan" is keihard van de buitenkant, maar is makkelijk open te breken.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: Purdue


Aan de binnenkant zit een sappige vrucht die een complexe, zoete en licht pikante smaak heeft.

Foto: Mark Abadi/Business Insider

Bron: Purdue


"Mata kucing" is Maleisisch voor "kattenoog" — en dat is heel logisch als je er eenmaal eentje open maakt.

Foto: Wikimedia Commons/Yosri

Bron: Food Facts


Aziatische peren zijn knapperig en geurig en hebben de textuur van een appel.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: Specialty Produce


De "lychee" is Aziatisch fruit dat veel mensen wél zullen kennen. Maleisiërs doen vaak lychees in hun ijsthee.

Foto: Flickr Creative Commons/ClickE

Bron: Food Facts


De "jambu air" of  "guava" heeft een knapperige en waterige textuur.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: Encyclopedia of Fruits and Nuts


De smaak van een "zuurzak" of "guanábana" is verrassend. Het is dik en een beetje romig en is een combinatie van zoet, zuur en een beetje muffig.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: Soursop Store